BAZALTUTCA

  • Autor objave:

Na najzapadnijem djelu velikog mađarskog planinskog područja Bakony, smještenog na sjevernoj strani jezera Balaton (veličine od gotovo 4000 m2) , nalazi se brdo Kovácsi s 8 kilometara dugom stazom, koja je od 2010. godine proglašena za jednu od sedam prirodnih znamenitosti županije Zala.
Svakako najzanimljiviji dio te staze je takozvana Bazaltna ulica, 800 metara dugi odsjek koji prolazi područjem bazaltnih stijena, koje na pojedinim mjestima dosežu visinu do 15 metara. Tu je i nekoliko manjih špilja od kojih je najpoznatija Vadlány-lik, u koju se je prema legendi sakrila nesretno zaljubljena djevojka, ogromni kamenolom smješten na južnoj padini brda, nekoliko suhih jezera i vidikovac…
Šetnju stazom moguće je započeti s južne strane iz naselja Vindornyaszőlős ili sa sjeverne iz Nagygörbőa – mi smo se odlučili za Nagygörbő, u kojem smo otkrili neobičan i dobar restoran Pauli Alpenclubheim, pravu bavarsku gostionicu s odgovarajućim jelima i izuzetno ljubaznim osobljem.
Područje omeđeno brdom Kovácsi sa zapadne strane i brdom Tátika s istočne vrijedi posjetiti više puta, jer nudi razne mogućnosti za duže i kraće izlete (tvrđava Rezi, Stupa mira povrh naselja Zalaszántó, tvrđava Sümeg…).

PLAN PUTA