REKREATIVNE STAZE U GORNJEM MEĐIMURJU

Prostor gornjeg Međimurja nudi mnoštvo zanimljivih, lakših i težih staza za rekreativno hodanje. Ekipa Cipelcuga redovito obilazi i istražuje te staze, a najzanimljivije želimo prezentirati na našoj web stranici i Facebooku, sa željom da budu dostupne žiteljima Međimurja i gostima iz drugih krajeva Hrvatske.
Nažalost, većina staza nije markirana, ali ljubitelji boravka u prirodi mogu preuzeti GPS trasa koje ćemo ovdje predstaviti.
Jedine ozbiljno obilježene staze su Međimurski planinarski put (MPP), Štrigosvka kružna staza (ŠKS), te Murska šetnica, koje održava Planinarsko društvo Bundek.
MPP je atraktivna ali i zahtjevna staza koja vodi od Čakovca do Štrigove (ili obrnuto) i duga je 26 km. Štrigovska kružna staza je duga cca 10 km i obilazi vrlo zanimljive lokacije (Mađerkin breg, Sv. Urban, novu Vinariju Cmrečnjak i brdo Štrigovščak.
Šetnica uz Muru povezuje Mursko Središće i Sv. Martin na Muri (Žabnik), duga je oko 7 km.

U nastavku predstavljamo nekoliko zanimljivih (prehodanih) staza, uz napomenu da neke staze ponekad prolaze šumskim i poljskim puteljcima koji nisu obilježeni na dostupnim kartama – tu ćemo označiti moguće alternativne trase i zaobilaznice.
Konačno, za sve one koji se ne usude sami krenuti u obilazak predloženih staza, Cipelcug nudi mogućnost svim zainteresiranim šetačima da nam se pridruže u našim pohodima i otkrivanju zaista mnogobrojnih staza gornjeg Međimurja. Naravno, sudjelovanje je na vlastitu odgovornost, a svaki sudionik treba imati primjerenu opremu (obuću, odjeću, štapove za hodanje…) i treba biti svjestan svojih fizičkih mogućnosti.
Najave i informacije o izletima objavljivat ćemo na FB stranici Cipelcuga.
Sve staze dostupne su na aplikaciji Plotaroute, gdje se mogu preuzeti za korištenje u raznim formatima, uključivši i GPS.

STAZA SV. JURAJ NA BREGU

Staza dužine 14 – 16 km obuhvaća obilazak retencije Jegerseg, Bedekovićevih graba, vrha Mohokos (346 m) i izvora Margetica (na dionici Međimurskog planinarskog puta).
Staza počinje i završava na jednom od parkirališta u Sv. Jurju na Bregu, a može se lako preinačiti na kraće dionice, ovisno o fizičkoj spremi izletnika.

PREUZMI RUTU

STAZA DK (Dvanajščak-Kozol)

Ova staza počinje s parkirališta kod Vinske kuće Dvanajščak-Kozol, spušta se stazom uz vinograd do potoka Dragoslavec i izvora Margetica. Zatim slijedi MPP do Cimermanovog brega, odakle se spušta prema potoku Praporčan, preko Jobove grabe vraća se natrag prema Vukanovcu. Tu je moguće slijediti dionicu MPP prema cesti u Dragoslavcu ili se malo dužom trasom spustiti do šumskog puta uz potok Vukanovec i tu se stazom uz vinograd popeti natrag do Vinske kuće DK, gdje će vam uvijek ljubazni i gostoljubivi domaćini omogućiti ugodan odmor i kušanje njihovih odličnih vina.

PREUZMI RUTU

MATULOVA STAZA

Osmišljena s namjerom da se povežu Bedekovićeve grabe i Matulov grunt u Frkanovcu. Staza je duga oko 9 km, počinje s jednog od parkirališta u Sv. Jurju na Bregu (ali može i od Matulovog grunta), spušta se do Bedekovićevih graba i nastavlja dolinom uz potok Pleškovec do dionice Školskog puta i Matulovog grunta. U povratku slijedi Školski put do Velike brvi na potoku Pleškovec i zatim cestom natrag prema Sv. Jurju na Bregu.

PREUZMI RUTU

ŠTRIGOVSKA KRUŽNA STAZA

Atraktivna i obilježena kružna staza dužine cca 10 km, koja počinje u Štrigovi (na zapadnom izlazu prema Banfiju) i prolazi Mađerkinim bregom, Robadjem, Sv. Urbanom, pokraj Vinarije Cmrečnjak te završava usponom na Štrigovčak i spustom do Štrigove…
I ta staza nudi mogućnost idividualnih prilagodbi, međutim to podrazumijeva poznavanje lokalnih (neobilježenih) staza i putova.

PREUZMI RUTU