LUJČEKOVA HIŽA

  • Autor objave:

Između vrha Ivančice* i ceste koja ide od Bele prema Podrutama proteže se šumovito područje prepuno planinskih vrhova raznih visina (dominiraju Trpnjak, Veliki i Mali Siljevec, Kozji hrbet, Ham i još malo istočnije Veliki Čevo) između kojih prolaze mnogobrojne planinarske staze (većinom obilježene) i šumski puteljci koji spajaju naselja i usamljene kućice raštrkane po južnim i sjevernim padinama planinskog masiva Ivančice.
Otprilike 1,5 km jugozapadno od ceste Bela – Podrute smješten je Planinarski dom Lujčekova hiža. Dom je otvoren vikendom i kvalitetnom ponudom hrane i pića, idealno je mjesto za predah i okrepu nakon dužih ili kraćih šetnji po okolnim stazama i vrhovima. Do doma se može doći i autom sa spomenute ceste (osim u zimskim uvjetima), a jedna od vrlo zanimljivih (i ne prezahtjevnih) pješačkih staza vodi od Seljanca (do doma i natrag oko 7,5 km).
U posljednje vrijeme to je omiljeno odredište ekipi Cipelcuga, na koje ćemo se zasigurno još puno puta rado vratiti…

* Ivančica ili Ivanščica? Hrvatsko planinarsko društvo iz Ivanca u svom nazivu piše Ivančica, na Google mapi i Wikipediji je Ivanščica (uz napomenu da može i Ivančica), a Mladen Kušec u svojoj priči koja se može pročitati na drvenim tablama uz stazu na usponu od Mrzljaka govori: “Ljudi ovog kraja u svojem su govoru cvijetu ostavili ime ivančica, goru su nazvali Ivanščica…”.
Zvali je Ivančica ili Ivanščica, planina je to koja pruža bezbrojne mogućnosti šetnje prirodom, podjednako zanimljive iskusnim planinarima i rekreativcima…