SVETI WOLFGANG

  • Autor objave:

Kapela sv. Wolfganga, (domaćini je nazivaju i sv. Vuk ili Bolhnik) smještena je na brdu Malečkovec iznad naselja Vukovoj (na 473 metara nadmorske visine) i najstariji je sakralni objekt klenovničke župe, a ujedno i najjužnija kapela u Europi posvećena tom svecu (nama je najbliža crkva sv. Bolfenka u Kogu – u Sloveniji, nasuprot Stanetinca). Izgrađena je 1508. godine i posvećena je sv. Wolfgangu Regensburškom, biskupu i zaštitniku Bavarske.
Naš pohod do kapele započeli smo u nedjelju 17. ožujka od Grešne pilnice, seoskog domaćinstva u vlasništvu g. Izidora Gladovića, strastvenog sakupljača starina koji nas je ljubazno upoznao sa zanimljivostima o Klenovniku, sv. Wolfgangu i seoskom domaćinstvu Grešna pilnica. Suprotno prvotnom planu, uspon prema kapeli počeli smo Marijinim putem uz koji je postavljeno petnaest kamenih pilova koje je još 1672. godine dao izgraditi grof Ivan IV. Drašković, a koji su u potpunosti obnovljeni od 2008. do 2015. godine – ukupno oko 4,5 km ne previše zahtjevnog uspona.
Vratili smo se zaobilaznim putem kroz naselje Plemenšćina, uživajući u lijepom sunčanom danu i pogledu na planinski masiv Ivančice…

PLAN PUTA

SEOSKO DOMAĆINSTVO GREŠNA PILNICA