SAMOBORSKO GORJE

  • Autor objave:

U nedjelju, 4. srpnja, ekipa Cipelcuga zaputila se je u “istraživanje” Samoborskog gorja (dio Parka prirode Žumberak). Početni plan bio je samo obilazak Cerinskog vira i zatim povratak preko Velikog Lipovca, jednom od mnogobrojnih i najvećim djelom, vrlo dobro označenih staza.
Krenuli smo iz Smerovišća i relativno brzo stigli do Cerinskog vira koji nažalost u ovo doba godine ne obiluje vodom, ali je i dalje atraktivan, kao i put uz korito Javoračkog potoka kojim smo još jedno vrijeme nastavili hodati, a onda se popeli do Velikog Lipovca i nastavili dalje na jugozapad prema Šoićevoj kući (koja je nažalost zatvorena). 
Tu smo odlučili malo “nadograditi” naš prvotni plan pa smo se dosta zahtjevnom šumskom stazom popeli do zidina Starog grada Lipovca, a onda nastavili put prema Oštrcu, ne baš laganom ali zato vrlo atraktivnom stazom… Nakon okrepe u Domu Željezničar i uspona na vrh Oštrca (752 m), krenuli smo natrag prema Smerovišću, a lijepi izlet okončali smo uživajući u čuvenim samoborskim kremšnitama.
Park prirode Žumberak nudi zaista puno atraktivnih lokacija i staza pa ćemo prvom prilikom zasigurno nastaviti s upoznavanjem ovog prelijepog kraja.