KOSTELSKO GORJE

  • Autor objave:

Mala ekipa Cipelcuga obišla je u nedjelju, 7. kolovoza Kostelsko gorje kod Pregrade. U usporedbi s obližnjim planinama, Kostelsko gorje nije jako visoko (svega tri vrha premašuju 500 m), ali je svejedno vrlo zanimljivo za kraće ili duže pohode, pogoto jer su staze izvrsno markirane.
Mi smo za početak odabrali uobičajeni (strmi) uspon do planinarskog doma HPD Pregrada pa nastavili do ostataka nekad značajne utvrde Kostelgrad iz 14. stoljeća, koja se je u to vrijeme, zajedno s Velikim Taborom smatrala najvećim vlastelinskim posjedom u Hrvatskom zagorju. Nakon što u 17 stoljeću posljednji vlasnici (obitlelj Keglević), napuštaju Kostelgrad, počinje njegovo postupno propadanje i danas su vidljivi samo ostaci nekad velebne utvrde, koju u novije vrijeme grad Pregrada nastoji spasiti.
Nakon razgledavanja Kostelgrada, krenuli smo sjevernom obilaznom stazom do vrha Kunagore (Bukovski vrh, 522 m), a onda se spustili zapadnom stazom prema naselju Pregrada Vrhi i po lijepo uređenim Lenartovim stubama vratili se natrag u centar Pregrade, sretni i zadovoljni lijepo prevedenim danom…